Аналітична  інформація

про виконання вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією"

вГоловному управлінні статистики в Івано-Франківській області

у 2009 році

 

               1. Загальний  аналіз  стану  виконання  вимог  Закону  “Про боротьбу з корупцією” у сфері діяльності органу виконавчої влади.

           

            На виконання Законів України “Про боротьбу з корупцією”, “Про державну службу”; Указів Президента України від 6 лютого 2003 року № 84 “Про невідкладні додаткові заходи щодо посилення боротьби з організованою злочинністю і корупцією”, від 9 лютого 2004 року № 175 “Про систему заходів щодо усунення причин та умов, які сприяють злочинним  проявам і корупції” (із змінами і доповненнями, внесеними Указом Президента України від   3 березня 2004 року № 266), від 11 вересня 2006 року № 742 “Про Концепцію подолання корупції в Україні “На шляху до доброчесності”; постанов Кабінету Міністрів України від 27 вересня 1999 року за № 1785 “Про подання органами виконавчої влади аналітичної інформації про виконання вимог Закону України  “Про боротьбу з корупцією” (із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2004 року № 1461, від 11 червня 2008 року № 541 і від 11 лютого 2009 року № 83), від 29 листопада 2006 року № 1673 “Про стан фінансово – бюджетної дисципліни, заходи щодо посилення боротьби з корупцією та контролю за використанням державного майна і фінансових ресурсів”; розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо здійснення заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією на поточний рік, розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2007 року № 657-р “Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні “На шляху до доброчесності” на період до 2010 року”; Програми розвитку державної служби на 2005-2010 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2004 року  № 746; інших нормативно-правових актів антикорупційного характеру та листа Головного управління державної служби України від   17 липня 2008 року № 132/71/22-08 повідомляємо, що з метою запобігання та недопущення державними службовцями фактів корупційних діянь в Головному управлінні статистики   наказом  начальника Головного управління від 24.12.2008 року № 115 затверджений План заходів щодо посилення боротьби з корупцією в Головному управлінні статистики на 2009 рік, який виконується. А також наказом начальника Головного управління від 16 березня 2007 року № 25 “Про призначення відповідальних за здійснення антикорупційних заходів в Головному управлінні статистики” покладено обов’язки на першого заступника начальника Головного управління статистики та головного юрисконсульта відділу кадрового забезпечення та державної служби щодо організації роботи по запобіганню корупційним і злочинним  проявам серед працівників управління.

            Попередження корупційних проявів з боку державних службовців, притягнення до відповідальності винних осіб у вчиненні корупційних діянь перебували на постійному контролі. З цією метою систематично проводилась відповідна робота щодо забезпечення виконання вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”, Указу Президента України від 11 вересня 2006 року № 742 “Про Концепцію подолання корупції в Україні “На шляху до доброчесності”, інших нормативно – правових актів антикорупційного характеру, а саме:

 

            -  проведення прозорого відбору кандидатів на посади на державних службовців;

            - ознайомлення кандидатів на посади державних службовців з положеннями актів чинного законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією в частині обмежень, пов’язаних з проходженням державної служби;

            - забезпечення добору і розстановки кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору, а також забезпечення постійного контролю за додержанням законодавства щодо заборони державним службовцям займатися підприємницькою діяльністю;

            - здійснення контролю за виконанням законодавства щодо заборони зайняття посад  особами, які звільнені з державної служби на підставі рішення суду.

            Протягом звітного періоду забезпечено виконання заходів, спрямованих на запобігання проявам корупції, передбачених антикорупційним законодавством.

            Вживалися заходи щодо недопущення зловживання службовим становищем, інших корупційних дій та правопорушень особами, уповноваженими на виконання функцій держави в Головному управлінні статистики.

            Працівники Головного управління статистики дотримувались спеціальних обмежень, установлених для державних службовців та інших осіб, що уповноважені виконувати функції держави, спрямованих на запобігання корупції. При прийнятті осіб для проходження державної служби відділом кадрів проводилась роз’яснювальна робота щодо запобігання проявам корупції, а саме: кандидати на посади державних службовців ознайомлювались та підписували “Попередження про спеціальні обмеження, встановлені Законами України “Про боротьбу з корупцією” та “Про державну службу” щодо прийняття та проходження державної служби”. Крім того, проводилась роз’яснювальна робота щодо заповнення Декларації про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан державного службовця та особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця, щодо себе та членів своєї сім’ї”.

            Декларації про доходи та зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своїх сімей за 2008 рік подали сто відсотків державних службовців Головного управління статистики.

            Начальник Головного управління, його заступники, начальники структурних підрозділів до адміністративної відповідальності за невжиття заходів щодо боротьби з корупцією (в межах своєї компетенції) не притягувались, тому що не була виявлена чи отримана ними інформація про вчинення підлеглими корупційних діянь або порушень спеціальних обмежень.

 

            2. Детальний аналіз стану запобігання проявам корупції серед державних службовців

 

            Прогалин чи колізій у правовому регулюванні певної сфери відносин, правових норм та інших чинників, що сприяють або можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень, не виявлено.

            З метою запобігання проявам корупції серед державних службовців у звітному періоді проводилась роз’яснювальна робота з поглибленого вивчення Законів України “Про боротьбу з корупцією” та “Про державну службу”, при проведенні семінарських занять з начальниками підрозділів висвітлювались питання щодо запобігання корупційних діянь.  Відслідковувалась  якість, повнота та своєчасність виконання функціональних обов’язків працівниками з метою запобігання ускладнень при отриманні підприємствами та організаціями відповідей на усні та письмові запити.

            У зв’язку з відсутністю порушень Законів України “Про боротьбу з корупцією” і “Про державну службу”, та інформації від органів по боротьбі з корупцією про порушення спеціальних обмежень працівниками Головного управління статистики, протоколи про виявлення корупційних діянь чи інших порушень не складалися.

            Випадків умисного невиконання працівниками  своїх обов’язків по боротьбі з корупцією не було.

            Рішень суду про заборону займати посади в державних органах та їх апараті протягом трьох років з дня звільнення не надходило.

            Факти звільнення працівників з посади на підставі  рішення суду - відсутні.

Працівники свої посадові обов’язки виконували чесно, сумлінно і без порушень, дотримувались етичних норм та Загальних правил поведінки державного службовця, затверджених наказом Головдержслужби України від 23.10.00 р. № 58.

            За звітний період будь яких порушень положень вищезазначених нормативно-правових актів антикорупційного характеру не було завдяки високим професійним та моральним якостям співробітників Головного управління статистики і регулярному проведенню керівництвом розяснювальної роботи з питань дотримання вимог законодавства антикорупційного характеру.

            На адресу Головного управління статистики не надійшло жодної скарги від фізичних та юридичних осіб стосовно виконання працівниками своїх функцій. Жоден з працівників не був помічений у вимаганні хабара, подарунка чи послуги, які є/можуть розглядатися як винагорода за рішення чи дії, що належать до їх службових обовязків.

            Відповідно до вимог Концепції боротьби з корупцією на 1998-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 24 квітня 1998 року № 367, з працівниками проводилась відповідна роз’яснювальна робота та за наказом начальника Головного управління статистики здійснювались комплексні заходи, спрямовані на запобігання та припинення корупційних діянь посадових осіб.

            Відділом кадрового забезпечення та державної служби у 2009 році проводилась постійна і дієва робота з працівниками щодо боротьби з корупцією і усунення причин та умов, пов’язаних з корупцією. В тісній співпраці з начальниками структурних підрозділів виконувалися вимоги Плану заходів щодо посилення боротьби з корупцією.

            У зв’язку з відсутністю порушень Законів України “Про боротьбу з корупцією” і “Про державну службу”, та інформації від органів по боротьбі з корупцією про порушення спеціальних обмежень працівниками, протоколи про виявлення корупційних діянь чи інших порушень не складалися.

            Заходи щодо запобігання проявам корупції серед державних службовців, які позитивно впливають на запобігання порушень Закону України “Про боротьбу з корупцією”:

            - чітко визначені права і обов’язки, зазначені в посадових інструкціях працівників, затверджених начальником Головного управління статистики;

            - повна регламентація вимог Порядку підготовки матеріалів для отримання довідок Єдиного державного реєстру підприємств та установ України;

            - відкритість та доступність для фізичних та юридичних осіб, до статистичної інформації, яка розміщена на WEB-сайті Головного управління статистики;

            - підготовка пропозицій на розгляд колегії Головного управління статистики у відповідності до нормативно-правових актів;

            - пошук шляхів спрощення вирішення питань, пов’язаних із зверненнями фізичних осіб, підприємств та організацій щодо отримання інформації;

            - розподіл обов’язків між працівниками, чітка регламентація здійснення працівниками службових повноважень;

            - розяснювальна робота стосовно дотримання законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією;

            - підвищення правової освіти державних службовців.

            Працівники неухильно дотримувались у своїй роботі законності, норм моралі, службової етики та професійної честі.

           

            3. Висновки та пропозиції щодо удосконалення роботи з питань дотримання антикорупційного законодавства

 

            Управлінням проводиться відповідна робота щодо забезпечення виконання Закону України “Про боротьбу з корупцією”. 

            Одним із заходів щодо запобігання проявам корупції є підвищення рівня правової освіти державних службовців.

            Заходи, спрямовані на стримування корупції, повинні стосуватись питань можливості і схильності до неї. Можливості корупції можуть бути мінімізовані шляхом систематичних реформ, а схильність до корупції – зменшена завдяки механізму примусу і стримування. 

            Реалізація адміністративної реформи, що призведе до скорочення і омолодження штатів, зростання заробітної плати державних службовців (не за рахунок можливості отримання хабарів) і підвищення престижності державної служби та підвищить професійний рівень чиновників; мінімізація державних функцій і одночасному зосередженні на їх ефективному виконанні; проведення прозорих тендерів для отримання держзамовлень; перегляд існуючих державних видатків з метою поступового виводу з-під державного фінансування неперспективних і збиткових об’єктів, виробництв; зменшення пільг, дотацій, допомог; спрощення податкового та інвестиційного законодавства – заходи, спрямовані на забезпечення запобігання корупційним проявам.

            Належна організація протидії корупції є одним з найважливіших завдань.

            В Головному управлінні статистики в подальшому буде проводитись робота, спрямована на боротьбу з корупцією, підготовку проектів актів законодавства, прийняття відомчих нормативних актів, розроблення і затвердження комплексу відповідних заходів тощо, з обов’язковим урахуванням положень Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007 – 2009 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.06 № 1767; посилювати роз’яснювальну роботу, спрямовану на запобігання і припинення корупційних діянь, звернувши особливу увагу на знання державними службовцями вимог Законів України “Про державну службу” та “Про боротьбу з корупцією”; вживати заходи до широкого висвітлення в трудовому колективі кожного факту корупційних діянь; вживати додаткові заходи, спрямовані на безумовне дотримання Законів України “Про державну службу” та “Про боротьбу з корупцією”; виявляти та усувати причини і умови, які спричиняють поширення корупції та економічної злочинності; періодично розглядати на відкритих засіданнях питання виконання законодавства про державну службу, боротьбу з корупцією, здійснення заходів щодо запобігання корупційним проявам та реагування на них; забезпечувати своєчасне та достовірне подання державними службовцями відомостей про доходи та зобов’язання фінансового характеру відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.95 № 641; вживати заходи щодо посилення відкритості, гласності та прозорості у своїй діяльності.

            Працівники у подальшому будуть чітко керуватись чинним законодавством України з тим, щоб не допускати випадків його порушення і надалі продовжуватимуть здійснення заходів, започаткованих з моменту прийняття Закону України “Про боротьбу з корупцією” і спрямованих на запобігання корупційним проявам.

 

 

 


 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Головного

управління статистики

від 24 грудня 2008 р. № 115-В

 

 

ПЛАН

заходів щодо реалізації в органах державної статистики області

Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2009 рік

 

1. Готувати та розміщувати на офіційному сайті Головного управління статистики аналітичні матеріали щодо конкретних випадків  корупційних діянь в органах державної статистики області (у разі їх виникнення) з метою додержання принципів прозорості та відкритості, а також запобіганням проявам корупції.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

Двічі на рік: до 01 лютого,

                      до  01 серпня.

 

2. Забезпечити оперативне супроводження процесу оренди державного майна з метою запобігання вчиненню злочинів та інших правопорушень у цій сфері.

 

            Начальники управлінь (відділів) статистики у районах (містах).

            Протягом року.

 

3. Забезпечувати  всебічний розгляд питань щодо випадків корупційних правопорушень (у разі їх виникнення)  на засіданнях колегій та притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Протягом року ( відповідно до планів роботи колегії).

 

4. Розглянути на засіданні колегії стан виконання Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області  Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2009 рік.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Відповідно до плану роботи колегії.

 

5.  Вживати заходи  до  виявлення  та  припинення  протиправної діяльності  посадових  осіб  органів  державної статистики, інших зловживань під час збору  статистичної звітності від підприємств, установ і організацій відповідно до Закону України “ Про державну статистику”.

 

Начальники галузевих управлінь, відділів та управлінь (відділів) статистики у районах (містах).

Протягом року.

 

          6. Провести комплекс заходів,  спрямованих на виявлення проявів корупції   з   метою   забезпечення  відшкодування  збитків,  завданих корупційними діями  посадових осіб органів державної статистики.

 

            Заступники начальника Головного управління статистики.

            Протягом року.

 

          7. Провести перевірки в  управліннях статистики у Надвірнянському, Снятинському, Галицькому районах з питань щодо додержання вимог Законів України "Про боротьбу з корупцією",  "Про державну службу" та інших актів законодавства, спрямованих на боротьбу з корупцією.

 

            Головний спеціаліст-юрисконсульт відділу кадрового забезпечення та державної служби.

             І-ІІІ квартали п.р.

 

          8. Забезпечувати направлення на навчання з питань запобігання проявам корупції осіб, відповідальних за антикорупційну роботу  в органах державної статистики.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Протягом року, згідно графіка.

 

          9. Продовжити   практику  підвищення  кваліфікації  державних службовців  органів державної статистики з питань запобігання та протидії корупції і дотримання актів законодавства про державну  службу  з  залученням  фахівців Головдержслужби.

           

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Протягом року.

 

          10. Систематично   інформувати державних службовців Головного управління статистики про  результати правозастосовної  діяльності,  спрямованої  на боротьбу з корупцією.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Протягом року.

 

          11. Проаналізувати підсумки декларування  доходів  державних службовців Головного управління статистики за  2008 рік  та подати Держкомстату України узагальнену інформацію і відповідні пропозиції з цього питання.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

До 30 квітня п.р.

 

          12. При  реалізації Закону України  "Про  закупівлю товарів,  робіт  і  послуг  за  державні  кошти" передбачити, що закупівля товарів  (робіт,  послуг)  за  рахунок  державних  коштів  повинна здійснюватися виключно на конкурсній основі.

 

            Заступник начальника Головного управління статистики (Костюк О.В.), начальник управління  фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності  (Гаврилюк Г.В.).                

            Протягом року.

 

          13. Підвести попередні підсумки виконання Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області  Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2009 рік та  скласти план на 2010 рік.

 

 

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Грудень 2009 року.