Аналітична інформація про виконання вимог

Закону України " Про боротьбу з корупцією"

в Головному управління статистики в Івано-Франківській області

у І півріччі 2009 року

   

          На виконання  Законів України «Про боротьбу з корупцією», «Про державну службу», Указу Президента України від 11.09.2006 № 742 «Про Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності», розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.08.2007 № 657-р «Про затвердження плану заходів реалізації Концепції подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» на період до 2010 року», інших законодавчих та нормативно-правових актів антикорупційного характеру Головне управління статистики у Івано-Франківській області в І півріччі 2009 року вживало заходи щодо запобігання та протидії проявам корупції в територіальному органі державної статистики.

       Організація роботи з питань недопущення корупційних діянь  здійснювалась відповідно до  наказу Головного управління від 24.12.2008  № 115-В «Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області Концепції подолання корупції в Україні « На шляху до доброчесності» на 2009 рік та  річного Плану роботи з кадрами в органах державної статистики області.

       Так в Головному управлінні статистики забезпечується добір і розстановка кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору на посади державних службовців. Конкурсна комісія перевіряє дані щодо кандидатів на посади державних службовців Головного управління статистики. В білетах на іспитах по прийому претендентів на державну службу є обов’язковими питання на знання Закону України « Про боротьбу з корупцією». В особистих річних планах осіб, зарахованих до кадрового резерву Головного управління статистики, передбачено ознайомлення з вимогами законів України «Про державну службу» та «Про боротьбу з корупцією». Вивчення вимог зазначених вище законів передбачається і в індивідуальних планах осіб, які проходять стажування на посадах державних службовців Головного управління статистики.

          На виконання ст. 13 Закону України « Про державну службу», ст. 6 Закону України "Про боротьбу з корупцією" та відповідно до вимог  «Методичних рекомендацій з питань запобігання та протидії корупції», затверджених наказом Головдержслужби України від 26.12.2007 № 337, кадрова служба продовжувала приділяти увагу здійсненню антикорупційних процедур при прийнятті осіб на роботу та проходженні державної служби в органах статистики області.

          Вказані заходи знайшли своє відображення в плані роботи з кадрами в органах державної статистики на 2009 рік та відповідних наказах Головного управління статистики, у своєчасному і в повному обсязі забезпеченні подання державними службовцями декларацій про їх доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан.

          Декларації про доходи та зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своїх сімей за 2008 рік подали сто відсотків державних службовців Головного управління статистики.

          На виконання актів Президента України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення відкритості та прозорості у роботі органів державної влади, розвитку громадянського суспільства, створення організаційно-правових умов реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами та з метою сприяння більш широкому інформуванню населення про діяльність органів державної влади на веб-сайті Головного управліня постійно оновлюється інформація.

          Головним управлінням статистики систематично проводяться заходи щодо забезпечення відкритості та прозорості роботи, а саме: розміщення публікацій у періодичних виданнях про діяльність органів державної статистики, опублікування матеріалів статистичних спостережень у пресі; проведення семінарів з представниками підприємств, установ та організацій, на яких обговорюються питання складання статистичної звітності, строки її подання та інші питання роботи територіального органу статистики.
         
На виконання Закону України « Про звернення громадян», актів Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення Головним управлінням статистики вживались заходи щодо підвищення ефективності роботи із зверненнями громадян, забезпечення всебічного розгляду порушених у них питань, оперативного їх вирішення, задоволення законних прав та інтересів громадян. На усі порушені питання були надані вичерпні письмові та усні відповіді з дотриманням термінів, встановлених чинним законодавством.

          В результаті проведеної роботи керівництвом Головного управління статистики в Івано-Франківської області протягом І півріччя 2008 року проявів корупції не було.

 

 

 


 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Головного

управління статистики

від 24 грудня 2008 р. № 115-В

 

 

ПЛАН

заходів щодо реалізації в органах державної статистики області

Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2009 рік

 

1. Готувати та розміщувати на офіційному сайті Головного управління статистики аналітичні матеріали щодо конкретних випадків  корупційних діянь в органах державної статистики області (у разі їх виникнення) з метою додержання принципів прозорості та відкритості, а також запобіганням проявам корупції.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

Двічі на рік: до 01 лютого,

                      до  01 серпня.

 

2. Забезпечити оперативне супроводження процесу оренди державного майна з метою запобігання вчиненню злочинів та інших правопорушень у цій сфері.

 

            Начальники управлінь (відділів) статистики у районах (містах).

            Протягом року.

 

3. Забезпечувати  всебічний розгляд питань щодо випадків корупційних правопорушень (у разі їх виникнення)  на засіданнях колегій та притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Протягом року ( відповідно до планів роботи колегії).

 

4. Розглянути на засіданні колегії стан виконання Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області  Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2009 рік.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Відповідно до плану роботи колегії.

 

5.  Вживати заходи  до  виявлення  та  припинення  протиправної діяльності  посадових  осіб  органів  державної статистики, інших зловживань під час збору  статистичної звітності від підприємств, установ і організацій відповідно до Закону України “ Про державну статистику”.

 

Начальники галузевих управлінь, відділів та управлінь (відділів) статистики у районах (містах).

Протягом року.

 

          6. Провести комплекс заходів,  спрямованих на виявлення проявів корупції   з   метою   забезпечення  відшкодування  збитків,  завданих корупційними діями  посадових осіб органів державної статистики.

 

            Заступники начальника Головного управління статистики.

            Протягом року.

 

          7. Провести перевірки в  управліннях статистики у Надвірнянському, Снятинському, Галицькому районах з питань щодо додержання вимог Законів України "Про боротьбу з корупцією",  "Про державну службу" та інших актів законодавства, спрямованих на боротьбу з корупцією.

 

            Головний спеціаліст-юрисконсульт відділу кадрового забезпечення та державної служби.

             І-ІІІ квартали п.р.

 

          8. Забезпечувати направлення на навчання з питань запобігання проявам корупції осіб, відповідальних за антикорупційну роботу  в органах державної статистики.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Протягом року, згідно графіка.

 

          9. Продовжити   практику  підвищення  кваліфікації  державних службовців  органів державної статистики з питань запобігання та протидії корупції і дотримання актів законодавства про державну  службу  з  залученням  фахівців Головдержслужби.

           

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Протягом року.

 

          10. Систематично   інформувати державних службовців Головного управління статистики про  результати правозастосовної  діяльності,  спрямованої  на боротьбу з корупцією.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Протягом року.

 

          11. Проаналізувати підсумки декларування  доходів  державних службовців Головного управління статистики за  2008 рік  та подати Держкомстату України узагальнену інформацію і відповідні пропозиції з цього питання.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

До 30 квітня п.р.

 

          12. При  реалізації Закону України  "Про  закупівлю товарів,  робіт  і  послуг  за  державні  кошти" передбачити, що закупівля товарів  (робіт,  послуг)  за  рахунок  державних  коштів  повинна здійснюватися виключно на конкурсній основі.

 

            Заступник начальника Головного управління статистики (Костюк О.В.), начальник управління  фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності  (Гаврилюк Г.В.).                

            Протягом року.

 

          13. Підвести попередні підсумки виконання Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області  Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2009 рік та  скласти план на 2010 рік.

 

 

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Грудень 2009 року.