Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції

в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за 2018 рік

 

В Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області з метою додержання положень законодавчих актів про державну службу та виконання вимог антикорупційного законодавства в органах державної статистики області протягом 2018 року забезпечувалось виконання заходів, затверджених наказом Головного управління статистики в Івано-Франківській області від 27.12.2017 № 121.

Питання щодо запобігання корупції, дотримання антикорупційного законодавства виносилися на розгляд колегії Головного управління статистики та застосувались інші превентивні заходи з реалізації загальної відомчої політики  щодо запобігання та протидії корупції.

Відповідно до плану заходів серед державних службовців структурних та  відокремлених підрозділів Головного управління статистики  протягом року проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з питань дотримання  положень Законів України «Про запобігання корупції», «Про державну службу».    Для запобігання порушень антикорупційного законодавства та дотримання законодавства про державну службу в органах  державної статистики області проводились навчання з підвищення кваліфікації державних службовців  у рамках тематичних постійно діючих семінарів з питань державної служби, державного управління, запобігання корупції.

До навчання у постійно діючих семінарах були залучені керівники та працівники структурних та відокремлених підрозділів. В рамках  тематичного постійно діючого семінару з питань запобігання корупції у 2018 році проведено навчання за темами:

-  «Електронне декларування державних службовців: проблемні питання»;

-  «Поняття, види та форми корупції»;

- «Заходи, спрямовані на запобігання корупції. Відповідальність за корупційні діяння»;

- «Шляхи розв’язання конфлікту інтересів, що може виникнути в процесі службової діяльності державних службовців».

При проведенні комплексної експертної оцінки  результатів діяльності відділу статистики у Надвірнянському районі у ІІ кварталі 2018 року та Снятинському районі  у ІІІ кварталі 2018 року перевірено в зазначених підрозділах виконання заходів із запобігання корупції, додержання антикорупційного законодавства.

Для підвищення рівня професійної компетенції головний спеціаліст-юрисконсульт Головного управління статистики в Івано-Франківській області взяв участь у тематичному короткостроковому семінарі «Застосування антикорупційного законодавства  в органах виконавчої влади», який проводився Івано-Франківським обласним центром перепідготовки  та підвищення кваліфікації працівників  органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. За результатами навчання отримав сертифікат про підвищення кваліфікації.

Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики 20 вересня 2018 пройшов курс навчання на тематичному короткостроковому семінарі на тему: "Впровадження нового законодавства про державну службу", яке організовувалось Івано-Франківським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. За результатами навчання отримав сертифікат про підвищення кваліфікації.

Згідно із Законом  України «Про запобігання корупції»  субєкти декларування Головного управління статистики зобов’язані подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави  або місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 2 статті 49 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державні органи, органи влади, а також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали), відповідно до цього Закону декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація).

З метою контролю своєчасного подання  декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування в Головному управлінні статистики 03 квітня 2018 року проведено перевірку на веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування факту подання щорічної декларації за 2017 рік державними службовцями, на яких поширюється Закон України «Про запобігання корупції». В результаті перевірки встановлено, що усі суб’єкти декларування Головного управління статистики в Івано-Франківській області своєчасно подали е-декларації в електронному вигляді.

Згідно зі статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єкти декларування перед звільненням зобов’язані подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Таких, які звільнились у 2018році, було 6 суб’єктів декларування, які своєчасно подали е-декларацію.

Для здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства проводилось опрацювання проектів актів, організаційно-розпорядчих документів, підготовлених  структурними підрозділами Головного управління статистики, щодо наявності корупційних ризиків та відповідно до законодавства.

З метою ефективної роботи по запобіганню корупції  начальники структурних та відокремлених підрозділів зобов’язані невідкладно інформувати  керівництво Головного управління статистики про випадки вчинення працівниками корупційних правопорушень і щоквартально інформувати керівництво Головного управління статистики про вжиті заходи у сфері запобігання і протидії корупції. Випадків вчинення працівниками корупційних правопорушень в Головному управлінні статистики не було.

З метою забезпечення прозорості діяльності Головного  управління статистики з питань запобігання корупції на веб-сайті Головного управління статистики у розділі «Діяльність Головного управління статистики» під рубрикою «Запобігання проявам корупції» розміщено інформаційні матеріали та аналітичну інформацію про виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Протягом 2018 року в Головному управлінні статистики державні закупівлі для придбання товарів, робіт та послуг за державні кошти проводились відповідно до встановленої процедури.

З метою здійснення заходів щодо запобігання корупції  та підготовки  Антикорупційної програми Державної служби статистики України на 2018 рік Головним управлінням статистики у 2018 році проводились роботи щодо  оцінювання корупційних ризиків, що виникають при реалізації повноважень та функцій територіальних органів державної статистики.

В результаті проведеної роботи, виконання плану заходів та дотримання законодавства про державну службу протягом 2018 року в  Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області порушень вимог антикорупційного законодавства не було.

 

                 

 

 

 Дата останньої модифікації:11/01/2019