Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції

в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за 2019 рік

 

З метою додержання положень законодавчих актів про державну службу та виконання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області протягом 2019 року забезпечувалось виконання Плану заходів щодо запобігання корупції, затвердженого наказом Головного управління статистики в Івано-Франківській області від 10.01.2019 № 4 (далі – План заходів)

Питання щодо запобігання корупції, дотримання антикорупційного законодавства виносилися на розгляд колегії Головного управління статистики та застосувались інші превентивні заходи з реалізації політики  щодо запобігання та протидії корупції.

Відповідно до Плану заходів серед державних службовців структурних та  відокремлених підрозділів Головного управління статистики  протягом року проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з питань дотримання  положень Законів України «Про запобігання корупції», «Про державну службу».   

Для запобігання порушень антикорупційного законодавства та дотримання законодавства про державну службу в органах  державної статистики області проводились навчання з підвищення кваліфікації державних службовців  у рамках тематичних постійно діючих семінарів з питань державної служби,  запобігання корупції.

До навчання у постійно діючих семінарах були залучені керівники та працівники структурних та відокремлених підрозділів. В рамках  тематичного постійно діючого семінару з питань запобігання корупції у 2019 році проведено навчання за темами:

- «Відеороз’яснення щодо заповнення окремих розділів електронних декларацій. Рекомендації суб’єктам декларування» (28.02.2019), присутніх 140 працівників керівного складу та спеціалістів структурних та відокремлених    підрозділів;

- «Типові корупційні ризики у діяльності державних службовців. Приклади заходів щодо їх попередження  чи обмеження» (24.06.2019), присутніх 118 працівників керівного складу та спеціалістів структурних та відокремлених підрозділів;

- «Заборони і обмеження для державних службовців згідно із Законом України  «Про запобігання корупції» (26.09.2019), присутніх 123 працівника керівного складу та спеціаліста структурних та відокремлених підрозділів;

- «Порядок суміщення професій і посад державних службовців. Робота за сумісництвом» (29.11.2019), присутніх 103 працівника керівного складу та спеціаліста структурних та відокремлених підрозділів.

При проведенні комплексної експертної оцінки  результатів діяльності відділу статистики у Верховинському районі у ІІ кварталі 2019 року та у місті Калуші  у ІV кварталі 2019 року спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції перевірено в зазначених підрозділах виконання заходів із запобігання корупції, додержання антикорупційного законодавства. За результатами перевірки порушень не виявлено.

Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління статистики протягом 2019 року пройшов 4 навчання, а саме:

- 05 березня 2019 року - на тематичному короткостроковому семінарі за темою: "Запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади", яке організовувалось Івано-Франківським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. За результатами навчання отримав сертифікат про підвищення кваліфікації;

- 13  листопада 2019 року - за загальною короткостроковою програмою: "Запобігання та виявлення корупції – практика застосування», яке організовувалося Українською школою урядування  для державних службовців уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції. За результатами навчання отримав сертифікат про підвищення кваліфікації;

- з 25 листопада по 13 грудня 2019 року -  дистанційне навчання за загальною професійною програмою: "Запобігання та виявлення корупції»,  яке організовувалося Українською школою урядування  для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції;

- 19 грудня 2019 року - за загальною короткостроковою програмою: "Фінансовий контроль – проблемні питання»,  яке організовувалося Українською школою урядування  для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції.

Згідно із Законом  України «Про запобігання корупції»  субєкти декларування Головного управління статистики зобов’язані подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави  або місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 2 статті 49 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державні органи, органи влади, а також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали), відповідно до цього Закону декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація).

Функцію, щодо перевірки факту своєчасного подання працівниками декларацій в Головному управлінні статистики покладено на головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції.

З метою контролю своєчасного подання  декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування в Головному управлінні статистики 03 квітня 2019 року головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції проведено перевірку на веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування факту подання щорічної декларації за 2018 рік державними службовцями, на яких поширюється Закон України «Про запобігання корупції». В результаті перевірки встановлено, що усі суб’єкти декларування Головного управління статистики в Івано-Франківській області своєчасно подали е-декларації в електронному вигляді.

Згідно зі статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єкти декларування перед звільненням зобов’язані подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Таких, які звільнились у 2019 році, було 48 суб’єктів декларування, які своєчасно подали е-декларацію. Про що було проінформовано керівництво Головного управління статистики у терміни, передбачені законодавством.

Питання про декларування доходів державних службовців за 2018 рік заслуховувалось на колегії Головного управління статистики у липні 2019 року.

У 2019 головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції брав участь у проведенні конкурсів на заняття вакантних посад державної служби в Головному управління статистики, а також у проведенні спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців.

Для здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції та головним спеціалістом-юрисконсультом проводилось опрацювання проєктів актів, організаційно-розпорядчих документів, підготовлених структурними підрозділами Головного управління статистики, щодо наявності корупційних ризиків та відповідно до законодавства.

З метою ефективної роботи по запобіганню корупції  начальники структурних та відокремлених підрозділів зобов’язані невідкладно інформувати  керівництво Головного управління статистики про випадки вчинення працівниками корупційних правопорушень і щоквартально інформувати керівництво Головного управління статистики про вжиті заходи у сфері запобігання і протидії корупції.

У 2019 році  у відокремленому підрозділі  Головного управління статистики в Івано-Франківській області для врегулювання конфлікту інтересів було встановлено зовнішній контроль за працівником, який виконував обов’язки керівника  на час його відпустки.

З метою забезпечення прозорості діяльності Головного  управління статистики з питань запобігання корупції на вебсайті Головного управління статистики у розділі «Діяльність Головного управління статистики» під рубрикою «Запобігання проявам корупції» розміщено інформаційні матеріали та аналітичну інформацію про виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

У серпні 2019 року в Головному управлінні статистики виготовлено та наповнено інформаційний стенд «Запобігаємо корупції разом», на якому розміщено матеріали з питань дотримання основних положень антикорупційного законодавства, в тому числі інформацію про особливості заповнення декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідальність за її несвоєчасне подання, подання завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання декларації.  На стенді також виокремлено розділ «Повідом про корупцію», де розміщено контакти, за якими можна повідомити про факт корупції чи правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Протягом 2019 року в Головному управлінні статистики державні закупівлі для придбання товарів, робіт та послуг за державні кошти проводились відповідно до встановленої процедури. З метою усунення корупційних ризиків у процедурах закупівель головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції приймав участь у засіданнях  з конкурсних торгів.

З метою здійснення заходів щодо запобігання корупції  Головним управлінням статистики у 2019 році проводились роботи щодо оцінювання корупційних ризиків, що виникають при реалізації повноважень та функцій територіальних органів державної статистики, а також внутрішнього контролю та напрямків його реалізації.

В результаті проведеної роботи виконання Плану заходів та дотримання законодавства про державну службу протягом 2019 року в  Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області порушень вимог антикорупційного законодавства не було.

 

 

 

 

 Дата останньої модифікації:15/01/2020