Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції

в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за 2020 рік

 

З дотриманням положень законодавчих актів про державну службу та вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики  в Івано-Франківській області протягом 2020 року забезпечено проведення заходів щодо запобігання корупції. З метою попередження порушень вимог антикорупційного законодавства робота здійснювалась відповідно до Плану заходів щодо запобігання корупції, затвердженого наказом Головного управління статистики в Івано-Франківській області від 31.12.2019р. № 122.

Питання щодо запобігання корупції, дотримання антикорупційного законодавства виносилися на розгляд колегії Головного управління статистики та застосувались інші превентивні заходи з реалізації політики  щодо запобігання та протидії корупції.

Згідно із Законом України «Про запобігання корупції»  субєкти декларування Головного управління статистики зобов’язані подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції постійно проводиться інформаційно-розяснювальна робота серед державних службовців Головного управління статистики з цього питання та надається допомога в заповненні е-декларацій.

Відповідно до частини 2 статті 49 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державні органи, органи влади, а також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали), відповідно до цього Закону декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація).

Функцію щодо перевірки факту своєчасного подання працівниками декларацій в Головному управлінні статистики покладено на головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції.  17 березня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни зокрема до Закону України «Про запобігання корупції», згідно з якими термін подання щорічних декларацій та декларацій після звільнення у 2020 році продовжено до 1 червня. Таким чином, 03 квітня 2020 року та 01 червня 2020 року, головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції через вебсайт  Національного агентства з питань запобігання корупції за даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, проведено перевірку факту подання щорічної декларації за 2019 рік суб’єктами декларування, на яких поширюється Закон. У результаті перевірки в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, встановлено, що станом на 1 червня 2020 року всі працівники,  які підлягають декларуванню, подали електронні декларації, а це 126 суб’єктів декларування,  які працюють, і 47 працівників, які звільнилися у 2019 році.

Для здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції у 2020 році проводилось опрацювання 1345 проєктів організаційно-розпорядчих документів, підготовлених  структурними підрозділами Головного управління статистики, щодо наявності корупційних ризиків. Під час проведення експертизи проєктів нормативно-правових актів Головного управління статистики, чинників, які б сприяли чи могли б сприяти вчиненню корупційних правопорушень не виявлено, службових розслідувань (перевірок) з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційних порушень або не виконанню вимог антикорупційного законодавства, не проводилось.           

Протягом 2020 року в Головному управлінні статистики державні закупівлі для придбання товарів, робіт та послуг за державні кошти проводились відповідно до встановленої процедури. З метою усунення корупційних ризиків у процедурах закупівель головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції приймав участь у засіданнях  тендерного комітету Головного управління статистики.

У січні та березні 2020 року головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції брав участь у проведенні конкурсу на заняття вакантних посад державної служби в Головному управління статистики, зокрема в частині перевірки факту своєчасності подання е-декларацій кандидатами на посаду, а також у проведенні спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад державних службовців, у грудні 2020 року – у проведенні спеціальної перевірки щодо особи, яка претендує на зайняття посади державного службовця на умовах контракту на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідно до Плану заходів серед державних службовців структурних підрозділів Головного управління статистики  протягом року проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з питань дотримання  положень Законів України «Про запобігання корупції», «Про державну службу». Для запобігання порушень антикорупційного законодавства та дотримання законодавства про державну службу в органах  державної статистики області проводились навчання з підвищення кваліфікації державних службовців  у рамках тематичних постійно діючих семінарів з питань державної служби,  запобігання корупції.

До навчання у постійно діючих семінарах були залучені керівники та працівники структурних підрозділів. В рамках  тематичного постійно діючого семінару з питань запобігання корупції головним спеціалістом з питань    запобігання     та    виявлення корупції у 2020 році проведено навчання за темами:

-  «Роз’яснення щодо внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» стосовно декларування та подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. Фінансовий контроль – проблемні питання», 11.02.2020 р., на якому було присутніх 99 працівників керівного складу та спеціалістів структурних підрозділів;

- «Корупційні правопорушення і правопорушення, пов’язані з корупцією. Відповідальність за їх вчинення та наслідки для державних службовців», яке  було проведено з використанням технічних заходів комунікації (дистанційно) 05.06.2020 року,  прослухало 88 працівників керівного складу та спеціалістів структурних підрозділів;

- «Шляхи розв’язання конфлікту інтересів, що може виникнути в процесі діяльності державних службовців», яке було проведено з використанням технічних заходів комунікації (дистанційно)  07.08.2020 року, прослухало               79 працівників керівного складу та спеціалістів структурних підрозділів;

- «Правовий ландшафт антикорупційної діяльності», яке було проведено з використанням технічних заходів комунікації (дистанційно)  17.12. 2020 року,  прослухало 98 працівників керівного складу та спеціалістів структурних підрозділів. Інструктивні матеріали за тематикою навчання  розроблено у форматі презентації та розміщено на мережевому ресурсі Головного управління статистики.

Протягом 2020 року головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції взяв участь у проведенні 14 навчань у структурних підрозділах з питань дотримання  антикорупційного законодавства.

У 2020 році головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції підвищив рівень професійної компетенції на короткострокових семінарах, а саме:

- 05 березня 2020 року – навчання на тематичному короткостроковому семінарі на тему: "Запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади", яке організовувалось Івано-Франківським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. За результатами навчання отримав сертифікат про підвищення кваліфікації;

-  25–29 травня 2020 року – дистанційне навчання за загальною професійною програмою: "Запобігання та виявлення корупції», яке організовувалося Українською школою урядування  для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції;

- 14 вересня 2020 року – дистанційне навчання за загальною професійною програмою: "Корупційні правопорушення і правопорушення пов’язані з корупцією», яке організовувалося Українською школою урядування  для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції;

- 13 листопада 2020 року – онлайн навчання за загальними короткостроковими програмами відповідно до державного замовлення НАДС України державних службовців категорії «Б» з питань запобігання корупції, яке проводив Інститут післядипломної освіти Національного університету водного господарства та природокористування (м.Рівне).

  З метою забезпечення прозорості діяльності Головного  управління статистики з питань запобігання корупції на вебсайті Головного управління статистики у розділі «Діяльність Головного управління статистики» під рубрикою «Запобігання проявам корупції» оновлено інформаційні матеріали та аналітичну інформацію про виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

 У 2020 році здійснено ідентифікацію корупційних ризиків в Головному управлінні статистики,  внесено пропозиції до Плану заходів з усунення ризиків та зменшення їх впливу на діяльність Головного управління статистики та до Плану реалізації заходів внутрішнього контролю та моніторингу впровадження їх результатів в Головному управлінні статистики.

В результаті проведеної роботи, порушень вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області не зафіксовано.

Керівництвом Головного управління статистики створюються сприятливі умови для надання доступу до публічної інформації громадянам, підприємствам, установам та організаціям. Окрім того, здійснюється контроль стосовно недопущення виникнення конфлікту інтересів у структурних підрозділах, дотримання правил етичної поведінки, неправомірного прийняття рішень щодо накладення адміністративних стягнень, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисливих цілях.

 

 

 

 Дата останньої модифікації: 05/01/2021