Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції

в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за 2021 рік

 

            З дотриманням положень законодавчих актів про державну службу та вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні статистики  в Івано-Франківській області протягом 2021 року забезпечено проведення заходів щодо запобігання корупції. З метою попередження порушень вимог антикорупційного законодавства робота здійснювалась відповідно до Плану заходів щодо запобігання корупції, затвердженого наказом Головного управління статистики в Івано-Франківській області від 31.12.2020р. № 111 (далі – Плану заходів).

            Відповідно до Плану заходів серед державних службовців структурних підрозділів Головного управління статистики  протягом 2021 року проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з питань дотримання вимог положень Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу».

Відповідно до частини 2 статті 49 Закону України «Про запобігання корупції» державні органи, органи влади, також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання декларацій суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали).

            Функцію щодо перевірки факту своєчасного подання працівниками декларацій в Головному управлінні статистики покладено на головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції, яким 1 квітня 2021 року проведено перевірку факту подання щорічної декларації за 2020 рік суб’єктами декларування Головного управління статистики, на яких поширюється Закон України «Про запобігання корупції» через вебсайт  Національного агентства з питань запобігання корупції за даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.  У результаті перевірки в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, встановлено, що станом на 1 квітня 2021 року всі працівники Головного управління статистики,  які підлягають декларуванню,  подали  електронні декларації, а це 129 суб’єктів декларування, в тому числі 8 осіб, що звільнилися у 2020 році.

За результатами проведеної роботи головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено службову записку про стан декларування державними службовцями та особами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

Питання щодо запобігання корупції, дотримання антикорупційного законодавства виносилися на розгляд колегії Головного управління статистики:  у лютому 2021 -  «Про виконання заходів з організації  внутрішнього контролю за 2020 рік, напрямки усунення ризиків та зменшення їх впливу на діяльність Головного управління статистики у 2021 році»,  у  квітні 2021 року – «Про дотримання вимог Положення про порядок ведення договірної роботи в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області», у липні 2021 року – «Про хід виконання Плану заходів Головного управління статистики щодо запобігання корупції на 2021 рік,  декларування доходів державних службовців Головного управління статистики за 2020 рік», у грудні 2021 -  «Про дотримання антикорупційного законодавства та виконання Плану заходів Головного управління статистики щодо запобігання корупції у 2021 році»

Контроль за дотриманням антикорупційного законодавства здійснювався шляхом опрацювання 296 проєктів організаційно-розпорядчих документів, підготовлених  структурними підрозділами Головного управління статистики у 2021 році, щодо наявності корупційних ризиків та відповідності їх антикорупційному законодавству.

            Підготовлено проект Порядку взаємодії головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції зі службою управління персоналом з метою здійснення повноважень із перевірки подання суб’єктами декларування організації е-декларацій  та   проект Порядку організації роботи в Головному управління статистики з повідомленнями про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, внесеними викривачами.         

Протягом 2021 року в Головному управлінні статистики державні закупівлі для придбання товарів, робіт та послуг за державні кошти проводились відповідно до встановленої процедури. З метою усунення корупційних ризиків у процедурах закупівель головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції приймав участь у засіданнях  тендерного комітету Головного управління статистики.

Відповідальність за відповідність проєктів договорів та проєктів додаткових угод вимогам чинного антикорупційного законодавства покладається на головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції. Основними завданнями перевірки проєктів договорів та проєктів додаткових угод на відповідність вимогам чинного антикорупційного законодавства була оцінка наявності чи ймовірності настання події корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення та вжиття заходів з її попередження.  Протягом 2021 року було здійснено антикорупційну перевірку 140 проєктів договорів та додаткових угод.

У складі конкурсної комісії головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції брав участь у проведенні конкурсу на заняття вакантних посад державної служби в Головному управління статистики, зокрема в частині перевірки факту своєчасності подання е-декларацій кандидатами на посаду.

Значна увага приділялася проведенню інформаційно-роз'яснювальної роботи. Були проведені навчання з працівниками  Головного управління статистики в рамках тематичного постійно діючого семінару  з питань запобігання корупції за темами:

- «Правила заповнення форми декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (І квартал 2021 р.);  

- «Дотримання вимог етичної поведінки та доброчесності» (ІІ квартал 2021 р.);

- «Правові засади, практичні аспекти та сучасні механізми запобігання корупції» (ІІІ квартал 2021 р.);

- Заборони і обмеження для державних службовців згідно із Законом України  «Про запобігання корупції» (ІV квартал 2021 р.).

            Для контролю засвоєння знань працівниками Головного управління статистики за результатами навчань у ІV кварталі 2021 року було розроблено форму контролю, яка містила 25  тестових завдань. Тестові завдання  були успішно пройдені всіма працівниками.

До навчання у постійно діючих семінарах були залучені керівники та працівники структурних підрозділів. Крім того під час проведення тематичних короткострокових семінарів з питань запобігання корупції відбувалося ознайомлення працівників з поширеними випадками конфлікту інтересів, а також застосовувалися позитивні прикладів врегулювання конфліктних ситуацій. У структурних підрозділах протягом 2021 року було проведено 16 навчань.          

  З метою забезпечення прозорості діяльності Головного  управління статистики на вебсайті Головного управління статистики у розділі «Діяльність Головного управління статистики» під рубрикою «Запобігання проявам корупції» та на інформаційному стенді «Запобігаємо корупції разом» оновлено інформаційні матеріали та аналітичну інформацію про виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції». Також на мережевому ресурсі Головного управління статистики розміщено інформацію  щодо змін в антикорупційному законодавстві та роз’яснення щодо його застосування, а саме зміни до Закону України "Про запобігання корупції" від 01.06.2021 № 1502-IX щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів.

У 2021 році головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції підвищив рівень професійної компетенції:

- за загальною професійною (сертифікатною) програмою: "Загальна професійна (сертифікатна) програма підвищення кваліфікації з питань запобігання корупції та забезпечення доброчесності», яке організовувалося Українською школою урядування  для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції  з 26 квітня по 03 червня 2021 року пройшов.  За результатами навчання отдержано сертифікат про підвищення кваліфікації.

-  на короткостроковому семінарі на тему: "Запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади", який організовувався Івано-Франківським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій 05 березня 2021 року. За результатами навчання одержано сертифікат про підвищення кваліфікації.

- в рамках самоосвіти 06.03.2021 року прослухав онлайн курс на платформі Прометеус «Просто про е-декларування». (без отримання сертифікату)

            Також  головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено заповнення онлайн-форми звітування на сайті НАЗК за  результатами діяльності уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції у 2020 році.

З метою ефективної роботи по запобіганню корупції  начальники структурних підрозділів зобов’язані невідкладно інформувати  керівництво Головного управління статистики про випадки вчинення працівниками корупційних правопорушень і про вжиті заходи у сфері запобігання корупції. У 2021 році таких повідомлень від керівників структурних підрозділів не надходило.  Звернень та інформації щодо фактів чи ознак порушень працівниками Головного управління статистики антикорупційного законодавства від інших осіб у 2021 році також не було.

             В результаті проведеної роботи забезпечено виконання Плану заходів та дотримання законодавства про державну службу протягом 2021 року в  Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області. Порушень вимог антикорупційного законодавства не було.

Керівництвом Головного управління статистики створюються сприятливі умови для надання доступу до публічної інформації громадянам, підприємствам, установам та організаціям. Здійснюється контроль стосовно недопущення виникнення конфлікту інтересів у структурних підрозділах, дотримання правил етичної поведінки, неправомірного прийняття рішень щодо накладення адміністративних стягнень, ведення договірної роботи, недопущення використання державними службовцями своїх повноважень у корисливих цілях.

 

 

 

 Дата останньої модифікації: 10/01/2023