Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції

в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за 2022 рік

 

З метою дотримання положень законодавчих актів про державну службу, виконання вимог антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення проявів корупції, в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області протягом 2022 року забезпечувалось виконання Антикорупційної програми Держстату на 2021–2023 роки (погоджена Рішенням НАЗК від 26.06.2021 №342/21), Плану заходів щодо запобігання корупції, затвердженого наказом Головного управління статистики в Івано-Франківській області від 30.12.2021р. № 118 (далі – План заходів).

Відповідно до Плану заходів серед державних службовців структурних підрозділів Головного управління статистики  протягом 2022 року проводилась методично-роз’яснювальна робота щодо виконання антикорупційного законодавства, спрямована на посилення превентивних заходів щодо запобігання корупції.

Для запобігання порушень антикорупційного законодавства та дотримання законодавства про державну службу у 2022 році головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції в рамках інформаційно-розяснювальної роботи було проведено ряд навчань з працівниками  Головного управління статистики за тематикою постійно діючого семінару  з питань запобігання корупції:

- «Декларування державних службовців» (І квартал 2022 р.);  

- «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття рахунку в установі банку-нерезидента, проведення перевірок)» (І квартал 2022 р.);  

- «Роз’яснення щодо внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (ІІ квартал 2022 р.);

- «Корупційні правопорушення і правопорушення пов’язані з корупцією. Відповідальність за їх вчинення та наслідки для державних службовців» (ІІІ квартал 2022 р.);

- «Заходи запобігання та протидії корупції» (ІV квартал 2022 р.).

Для підвищення рівня інформованості працівників до навчання у постійно діючих семінарах були залучені керівники та працівники структурних підрозділів. Додатково під час проведення тематичних короткострокових семінарів з питань запобігання корупції відбувалося ознайомлення працівників з поширеними випадками конфлікту інтересів, а також застосовувалися позитивні приклади врегулювання конфліктних ситуацій. У структурних підрозділах протягом 2022 року було проведено 12 навчань на теми з питань запобігання корупції.

Забезпечено надання консультативної допомоги щодо дотримання норм антикорупційного законодавства. Всього надано 158  консультацій.

Крім того в результаті здійснення організаційних заходів у 2022 році 62,5% державних службовців Головного управління статистики пройшли професійне навчання щодо практичних аспектів доброчесності та етичної поведінки, успішно завершили онлайн курси на теми: «Запобігання корупції та забезпечення доброчесності в органах публічної влади», «Державним службовцям про державну службу», навчання в інституті післядипломної освіти Національного університету водного господарства та природокористування  з питань запобігання корупції та отримали сертифікати.

Відповідно до частини 2 статті 49 Закону державні органи, органи влади, також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали), декларацій. Функцію щодо перевірки факту своєчасного подання працівниками декларацій в Головному управлінні статистики покладено на головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції.

У зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні, Національне агентство запобігання корупції  07.03.2022 р. опублікувало Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття рахунку в установі банку-нерезидента, проведення перевірок), де передбачено, що особи, уповноважені на виконання функцій держави мають право подавати декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та повідомлення про відкриття рахунку в установі банку-нерезидента протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.

Водночас,  за результатами опитування близько 90% працівників Головного управління статистики подали щорічні декларації за 2021 рік, а також 90% звільнених працівників подали декларації за неохоплюваний період 2022 року.

За результатами проведеної роботи головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено службову записку про стан декларування державними службовцями та особами, на яких поширюється дія Закону.

Питання щодо запобігання корупції, дотримання антикорупційного законодавства виносилися на розгляд колегії Головного управління статистики: у лютому 2022р. розглянуто питання «Про виконання заходів з організації  внутрішнього контролю за 2021 рік, напрямки усунення ризиків та зменшення їх впливу на діяльність Головного управління статистики у 2022 році»,  у  квітні 2022 р. – «Про дотримання вимог Положення про порядок ведення договірної роботи в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області», у липні 2022 р. – «Про хід виконання Плану заходів Головного управління статистики щодо запобігання корупції на 2022 рік,  декларування доходів державних службовців Головного управління статистики за 2021 рік», у грудні 2022 р. – «Про дотримання антикорупційного законодавства та виконання Плану заходів Головного управління статистики щодо запобігання корупції у 2022 році».

З метою забезпечення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції у 2022 році проведено опрацювання 956 проєктів організаційно-розпорядчих документів, підготовлених  структурними підрозділами Головного управління статистики, щодо наявності корупційних ризиків та відповідності їх антикорупційному законодавству.

З метою забезпечення прозорості діяльності Головного  управління статистики з питань запобігання корупції на вебсайті Головного управління статистики у розділі «Діяльність Головного управління статистики» під рубрикою «Запобігання проявам корупції» та на інформаційному стенді «Запобігаємо корупції разом» оновлено інформаційні матеріали та аналітичну інформацію про виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції». Зокрема підготовлено інформацію: Як подати повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень; Інформація викривачам корупції; Чи вигідно бути викривачем корупції?

На внутрішньому мережевому ресурсі Головного управління статистики розміщено інформацію  щодо змін в антикорупційному законодавстві, зокрема Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття рахунку в установі банку-нерезидента, проведення перевірок).

Пройдено короткотерміновий семінар державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання корупції  в інституті післядипломної освіти Національного університету водного господарства, природокористуванння (м.Рівне). За результатами навчання отримано сертифікат про підвищення кваліфікації, крім того пройдено 6 онлайн курсів з отриманням сертифікатів.

В результаті проведеної роботи протягом 2022 року забезпечено виконання Плану заходів та дотримання законодавства про державну службу в  Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області. Повідомлень про можливі факти корупційних або повязаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» до Головного управління статистики в Івано-Франківській області не надходило. Порушень вимог антикорупційного законодавства не виявлено.

 

 

 

 

 Дата останньої модифікації: 10/01/2023