Звіт про проведену роботу з питань запобігання корупції

в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за 2017 рік

В Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області з метою додержання положень законодавчих актів про державну службу та виконання вимог антикорупційного законодавства в органах державної статистики області протягом 2017 року забезпечувалось виконання заходів, затверджених наказом Головного управління статистики в Івано-Франківській області від 28.12.2016 № 127.

Питання щодо запобігання корупції, дотримання антикорупційного законодавства виносилися на розгляд колегії Головного управління статистики та застосувались інші превентивні заходи з реалізації загальної відомчої політики  щодо запобігання корупції.

Так, при проведенні комплексної експертної оцінки  результатів діяльності відділу статистики у Тлумацькому районі у І кварталі 2017 року, у Рожнятівському районі  у ІІ кварталі 2017 року та  у  Рогатинському  районі у ІV кварталі 2017 року в зазначених підрозділах перевірено виконання заходів із запобігання корупції, додержання законодавства про державну службу із заслуховуванням на колегії  Головного управління статистики.

Для запобігання порушень антикорупційного законодавства та дотримання законодавства про державну службу в органах  державної статистики області проводились навчання з підвищення професійної компетентності  працівників структурних та відокремлених підрозділів у рамках тематичних постійно діючих семінарів з питань запобігання та виявлення корупції.  Зокрема на теми:

- про подання електронних декларацій державних службовців;

- зміни в законодавстві про державну службу;

- суб’єкти  корупційних правопорушень;

- антикорупційна програма Державної служби статистики України на 2017 рік та оцінювання корупційних ризиків при реалізації  повноважень та функцій  Головного управління статистики.

Усього проведено 37 навчань.

В рамках підвищення рівня професійної компетенції відповідальна особа з питань запобігання корупції взяла участь у тематичному короткостроковому семінарі «Застосування антикорупційного законодавства  в органах виконавчої влади», який проводився Івано-Франківським обласним центром перепідготовки  та підвищення кваліфікації працівників  органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, а також у постійно діючих семінарах для працівників юридичних служб територіальних органів міністерств, місцевих органів виконавчої влади, державних підприємств, установ, організацій, які проводились Головним територіальним управлінням юстиції на теми:

- електронне декларування доходів державних службовців отриманих у 2016 році – проблемні питання;

- процедура прийняття на державну службу.

У грудні 2017 року 3 працівники Головного управління статистики в Івано-Франківській області взяли участь у семінарі-тренінгу для державних службовців на тему “Конфлікт інтересів та пов'язані з ним обмеження”, 4 працівники – у семінарі-тренінгу для державних службовців з питань запобігання та виявлення корупції, які проводилися в Івано-Франківській обласній державній адміністрації представниками Національного агентства з питань запобігання корупції.

Згідно із Законом  України «Про запобігання корупції» субєкти декларування Головного управління статистики зобов’язані подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави  або місцевого самоврядування.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб», від 23.03.2017 №  1975-VIII  передбачалось,  що суб’єкти, які станом на 01 вересня 2016 року займали згідно зі  статтею 50 Закону про «Про запобігання корупції» відповідальне та особливо відповідальне становище та, які вже подавали щорічну декларацію  за 2015 рік, подають е-декларацію до 1 квітня 2017 року, усі інші - до 01 травня 2017 року. Своєчасно до 01 квітня 2017 року е-декларації подали 57 державних службовці  категорії Б Головного управління статистики, до 01 травня 2017 року – 147 суб’єктів декларування.

Згідно зі статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єкти декларування перед звільненням зобов’язані подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Державні службовці, які звільнились у 2017 році (11 осіб), своєчасно подали е-декларацію.

Протягом 2017 року проводилась юридична експертиза всіх наказів організаційно-розпорядчого характеру, що видавались в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області.

З метою забезпечення прозорості діяльності Головного  управління статистики з питань запобігання корупції на веб-сайті Головного управління статистики у розділі «Діяльність Головного управління статистики» під рубрикою «Запобігання проявам корупції» розміщено інформаційні матеріали та аналітичну інформацію щодо виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Протягом 2017 року в Головному управлінні статистики державні закупівлі для придбання товарів, робіт та послуг за державні кошти проводились відповідно до встановленої процедури.

З метою здійснення заходів щодо запобігання корупції  та підготовки  Антикорупційної програми Державної служби статистики України на 2017 рік Головним управлінням статистики у 2017 році проводилась робота щодо  оцінювання корупційних ризиків, що виникають при реалізації повноважень та функцій територіальних органів державної статистики. <о та мисливство області

Лісове господарство

 

 

 

14