Аналітична  інформація

про виконання вимог Закону України “ Про боротьбу з корупцією” в

Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області

за І півріччя  2010 року

 

       1. Загальний  аналіз  стану  виконання  вимог  Закону  “Про боротьбу з корупцією” у сфері діяльності органу виконавчої влади.

          

          Особливе місце в діяльності Головного управління статистики в Івано-Франківській області займають заходи з питань запобігання корупційним проявам та дотримання чинного антикорупційного законодавства. Дані заходи в І півріччі 2010 року здійснювалися відповідно до  планів організаційної та перевірної роботи Головного управління статистики, річного плану роботи з кадрами.

          Дотримання вимог законодавства про державну службу та боротьбу з корупцією, виявлення корупційних діянь, їх наслідків, відповідальність за корупційні діяння постійно обговорюються на нарадах з працівниками Головного управління. Нормативно-правові акти та інші документи з питань боротьби з корупцією систематично доводяться до відома працівників.

          Так, у звітному періоді в рамках тематичного короткотермінового семінару проведені навчання за темами: «Проект Закону України «Запобігання та протидії проявам корупції», «Порядок оформлення, розгляду та реалізації справ про адміністративні правопорушення». Для проведення короткотермінового семінару був запрошений старший помічник прокурора Івано-Франківської області.

          З урахуванням вимог “Методичних рекомендацій з питань запобігання та протидії корупції”, затверджених наказом Головдержслужби України від 26.12.07 №337, відділом кадрового забезпечення та державної служби Головного управління статистики приділялася постійна увага здійсненню антикорупційних процедур при прийнятті на державну службу в органи статистики. Із зазначеними особами проводяться співбесіди з питань дотримання чинного законодавства про боротьбу з корупцією, вивчаються документи, які були подані ними та ін. Особи, уперше прийняті на державну службу, ознайомлюються з Загальними правилами поведінки державного службовця, затвердженими наказом Головного управління державної служби України від 23.10.2000 року №58, установленими Законом України «Про державну службу» обмеженнями при прийнятті на державну службу та її проходженні.

          Працівники Головного управління статистики дотримувались спеціальних обмежень, установлених для державних службовців.  Всіма державними службовцями подано декларації про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан щодо себе і членів своїх сімей за 2009 рік.    

          У І півріччі 2010 року на розгляд колегії Головного управління статистики  було винесено питання  про стан виконання вимог антикорупційного законодавства в органах державної статистики та підведено підсумки виконання Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області Концепції подолання корупції в Україні “На шляху до доброчесності” на  2009 рік.

          Враховуючи проведені керівництвом Головного управління статистки  профілактичних заходів в І півріччі 2010 року правопорушення, повязані з корупцією, відсутні.

         

          2. Детальний аналіз виконання окремих положень Закону України, що встановлюють відповідні вимоги та обмеження.

         

          2.1. Контроль за дотриманням спеціальних обмежень, установлених для державних службовців та інших осіб, що уповноважені виконувати функції держави, спрямовані на запобігання корупції (стаття 5).

          Посадових осіб, які були притягнуті до адміністративної відповідальності відповідно до пункту “г” ч.1 ст.5 Закону України “Про боротьбу з корупцією”, у звітному періоді не було.

         

          2.2. Дотримання вимог фінансового контролю (стаття 6).

          Посадових осіб, притягнутих за статтею 9 (порушення вимог фінансового контролю) Закону України “Про боротьбу з корупцією”, за звітний період не було.

 

          2.3. Відповідальність керівників за невжиття заходів щодо боротьби з корупцією (стаття 10).

          За звітний період керівники управлінь (відділів) до адміністративної відповідальності за невжиття заходів щодо боротьби з корупцією, не притягувалися.

 

          2.4. Відповідальність за умисне невиконання своїх обов’язків по боротьбі з корупцією (стаття 11).

          Державних службовців органів державної статистики в Івано-Франківській області, притягнутих до адміністративної відповідальності за умисне невиконання своїх обов’язків по боротьбі з корупцією, за звітний період не було.

 

          2.5. Кількість осіб, щодо яких прийнято рішення суду про заборону займати посади в державних органах та їх апараті протягом трьох років з дня їх звільнення.

          Посадових осіб, стосовно яких прийнято рішення суду про заборону займати їм посади в державних органах та їх апаратах протягом трьох років з дня їх звільнення, у звітному періоді в Головному управлінні не було.

 

          2.6. Кількість осіб, звільнених з посади на підставі рішення суду за вчинення корупційних діянь.

          Посадових осіб, звільнених з посади на підставі рішення суду у зв’язку з притягненням їх до адміністративної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства, за звітній період не було.

 

          3. Заходи, вжиті для виконання актів Президента України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення відкритості та прозорості роботи органу виконавчої влади та щодо посилення контролю за відкритістю та прозорістю його роботи.

         

          Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.08.07 №657-р “Про затвердження плану заходів  щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні “На шляху до доброчесності” до 2010 року” на веб-сайті Головного управління статистики запроваджена рубрика “Запобігання проявам корупції”, яка вміщує:

          - аналітичну інформацію про виконання вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією” в органах державної статистики області  у поточному році;

          - план заходів Головного управління статистики на 2010 рік щодо реалізації в органах державної статистики області Концепції подолання корупції в Україні “На шляху до доброчесності”  на період до 2010 року.

          На виконання актів Президента України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення відкритості та прозорості у роботі органів державної влади, розвитку громадянського суспільства, створення організаційно-правових умов реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами та з метою сприяння більш широкому інформуванню населення про діяльність місцевих органів державної влади на веб-сайті Головного управління статистики постійно оновлюється інформація, завдяки якій користувачі мають змогу не тільки оперативно отримати статистичну інформацію про економічний та соціальний розвиток регіону, ознайомитися із щорічним каталогом статистичних видань, а й отримати дані про наявність вакансій та дату проведення конкурсів, ознайомитися з графіком прийому громадян посадовими особами Головного управління статистики в Івано-Франківській області.

          4. Висновки та пропозиції щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на забезпечення безумовного виконання вимог Закону.

            Робота, що проводиться в Головному управлінні статистики з питань запобігання проявам корупції та забезпечення безумовного виконання вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”, організована на належному рівні, є систематичною, постійною, ефективною.

          Для поліпшення роботи із запобігання проявам корупції доцільно було б продовжувати роботу у напрямку:

          - забезпечення захисту професійної діяльності державних службовців від впливу політичного та приватного інтересу;

          - вдосконалення механізму заохочення державних службовців та рівня підвищення їх соціально-побутового забезпечення;

         - сприяння співпраці з правоохоронними органами, які ведуть боротьбу з корупцією, з метою розроблення рекомендацій, типових схем та планів антикорупційних заходів.

         

          5. Додатки, що містять:

         

          інформацію про осіб, притягнутих за рішенням суду, яке набрало законної сили, до адміністративної відповідальності за корупційні діяння або інші правопорушення, пов'язані з корупцією:

 

Порядковий номер

Найменування органу виконавчої влади

Прізвище, ім'я та по батькові

Найменування посади

Кваліфікація корупційного діяння (стаття Закону "Про боротьбу з корупцією") та короткий зміст правопорушення

Дата прийняття рішення судом та результати рішення (стаття, міра покарання, сума накладеного штрафу, гривень)

Заходи, вжиті до державних службовців згідно із статтею 30 Закону України "Про державну службу"

Головне управління статистики в Івано-Франківській області

 

 

                         

 


 

                                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                   наказ Головного

                                                                                                   управління статистики

                                                                                                   від 21 грудня 2009 р. № 110-В

 

ПЛАН

заходів щодо реалізації в органах державної статистики області

Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  на 2010 рік.

 

1. Готувати та розміщувати на офіційному сайті Головного управління статистики аналітичні матеріали щодо конкретних випадків  корупційних діянь в органах державної статистики області (у разі їх виникнення) з метою додержання принципів прозорості та відкритості, а також запобіганням проявам корупції

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби, відділ зведених робіт та показників національних рахунків

Двічі на рік: до 01 лютого,

                     до  01 серпня.

 

2. Забезпечити оперативне супроводження процесу оренди державного майна з метою запобігання вчиненню злочинів та інших правопорушень у цій сфері.

 

            Начальники управлінь (відділів) статистики у районах (містах).

            Протягом року.

 

3. Забезпечувати  всебічний розгляд питань щодо випадків корупційних правопорушень (у разі їх виникнення)  на засіданнях колегій та притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Протягом року ( відповідно до планів роботи колегії).

 

4. Розглянути на засіданні колегії Головного управління статистики стан виконання вимог антикорупційного законодавства протягом 2009 року.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Відповідно до плану роботи колегії.

 

5.  Вживати заходи  до  виявлення  та  припинення  протиправної діяльності  посадових  осіб  органів  державної статистики, інших зловживань під час збору  статистичної звітності від підприємств, установ і організацій відповідно до Закону України “ Про державну статистику”.

 

Начальники галузевих управлінь, відділів та управлінь (відділів) статистики у районах (містах ).

Протягом року.

 

          6. Провести комплекс заходів,  спрямованих на виявлення проявів корупції   з   метою   забезпечення  відшкодування  збитків,  завданих корупційними діями  посадових осіб органів державної статистики.

 

            Заступники начальника Головного управління статистики.

            Протягом року.

 

          7. Провести перевірку в  управлінні статистики у Тлумацьком районі з питань дотримання вимог Законів України "Про засади запобігання та протидії корупції",  "Про державну службу" та інших актів законодавства, спрямованих на боротьбу з корупцією.

 

            відділ кадрового забезпечення та державної служби

            ІІ квартали п.р.

 

          8. Забезпечувати направлення на навчання з питань запобігання проявам корупції осіб, відповідальних за антикорупційну роботу  в органах державної статистики.

 

            Керівництво Головного управління статистики, відділ кадрового забезпечення та державної служби

            Протягом року

 

          9. Продовжити   практику  підвищення  кваліфікації  державних службовців  органів державної статистики з питань запобігання та протидії корупції і дотримання актів законодавства про державну  службу  з  залученням  фахівців Головдержслужби.

           

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Протягом року.

 

          10. Систематично   інформувати державних службовців Головного управління статистики про  результати правозастосовної  діяльності,  спрямованої  на боротьбу з корупцією.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Протягом року.

 

          11. Проаналізувати підсумки декларування  доходів  державних службовців Головного управління статистики за  2009 рік  та подати Держкомстату України узагальнену інформацію і відповідні пропозиції з цього питання.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

До 30 квітня п.р.

 

          12. При  реалізації Закону України  "Про  закупівлю товарів,  робіт  і  послуг  за  державні  кошти" передбачати, що закупівля товарів  (робіт,  послуг) повинна забезпечувати прозорість процедур закупівель за державні  кошти з метою досягнення оптимального і раціонального їх використання.

 

            Заступник начальника Головного управління статистики (Костюк О.В.), начальник управління  фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності – головний бухгалтер   (Гаврилюк Г.В.).                

            Протягом року.

 

          13. Підвести попередні підсумки виконання Плану заходів щодо реалізації в органах державної статистики області  Концепції подолання корупції в Україні « На   шляху до доброчесності»  у 2010 році та  скласти план на 2011 рік.

 

            Відділ кадрового забезпечення та державної служби.

Грудень 2010 року.