Методологічні пояснення
Посівна площа – площа, яка була зайнята під посівами сільськогосподарських культур і з якої передбачалося одержати врожай звітного року. До її складу входять озимі посіви минулого року, що збереглися до закінчення весняної сівби звітного року; посіви ярих культур звітного року на самостійній площі, включаючи пересів загиблих озимих, площі багаторічних технічних культур (лікарських, ефіроолійних); безпокривні багаторічні трави посіву звітного року; багаторічні трави посіву минулих років на площі, що збиралася у звітному році; посіви у міжряддях садів; посіви попередніх культур на розораних луках і пасовищах з метою їх докорінного поліпшення. Посівну площу показано з урахуванням фактичного господарського використання посівів (на зерно, сіно, зелений корм та ін.) та їх загибелі.
Виробництво основних сільськогосподарських культур – фактично зібрана продукція (валовий збір) як з основних, так і з повторних та міжрядних посівів.
Виробництво зернових і зернобобових культур (вкл. кукурудзу), соняшнику впродовж року відображається у початково оприбуткованій вазі, овочів – тільки з відкритого ґрунту. Виробництво зернових та зернобобових культур (вкл. кукурудзу), соняшнику за рік наведено у вазі після доробки, овочів – уключаючи продукцію відкритого та закритого ґрунту (посівні площі овочів наведено по відкритому ґрунту).
Урожайність сільськогосподарських культур з 1 га зібраної площі обчислено виходячи з виробництва (валового збіру) з основних, повторних, міжрядних посівів та фактичної площі збирання даної культури; плодоягідних культур – з 1 га площі у плодоносному віці.
Поголів’я худоби на 1 січня встановлюється за даними щорічного обліку і включає поголів’я всіх вікових груп відповідного виду худоби.
Виробництво м'яса - маса худоби та птиці, реалізованих на забій. Дані включають як товарний, так і внутрішньогосподарський забій худоби та птиці. Виробництво м'яса протягом року наведено у живій вазі, за рік у цілому – у забійній вазі. Виробництво м’яса у забійній вазі включає м’ясо всіх видів худоби і птиці, жир-сирець, харчові субпродукти (без шкури, голови, хвоста тощо).
Виробництво молока – фактично надоєне коров’яче, овече та козине молоко, незалежно від того, було воно реалізовано чи частина його використана на випоювання телят і поросят. Молоко, яке висмоктане телятами при їх підсосному утриманні, в обсяг виробництва не включається.
Виробництво яєць включає їх збір від усіх видів домашньої птиці, з урахуванням яєць, що використані на відтворення птиці (інкубація).
Виробництво вовни – фактично настрижена овеча, козина вовна, незалежно від того, була продукція реалізована чи використана на внутрішньогосподарські потреби. В обсяги виробництва не включається вовна, одержана з овчин при їх промисловій переробці (так звана “кисла вовна”). Вага вовни подається у фізичній вазі немитої вовни.
Середня ціна реалізації сільськогосподарської продукції – це вартість одиниці реалізованої сільськогосподарськими підприємствами власно виробленої продукції наростаючим підсумком з початку року з урахуванням її якості, але без урахування накладних витрат по закупівлях, транспортних та експедиційних витрат, податку на додану вартість, дотацій.
Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва відображає відносний рівень змін загальних фізичних обсягів сільськогосподарської продукції, вироблених за певні періоди часу, які обрані для порівняння. За своїм складом цей індекс є індексом валової продукції сільського господарства, яка включає в себе поряд з товарною продукцією, призначеною для реалізації, продукти сільськогосподарського походження, спожиті у процесі виробництва, а саме: насіння і корми, а також роботи, пов’язані з вирощуванням урожаю майбутнього року. Для його обчислення обрана формула Ласпейреса.
Обсяги продукції, робіт та послуг лісового господарства включають продукцію лісозаготівель, побічного лісокористування, роботи та послуги, пов’язані з лісогосподарською діяльністю, обраховані у фактичних оптових цінах.
Заготівля деревини – це вирубування стиглих деревостанів на спеціально виділеній ділянці лісу з метою отримання деревини, вирубування окремих насаджень з метою вирощування й охорони лісу, отримання деревини під час очищення лісу від захаращеності.
Ліквідна деревина – до ліквідної деревини належить деревина, яка може бути використана з господарською метою.
Відтворення лісу – комплекс заходів, спрямованих на поліпшення якісного складу лісів, підвищення їх продуктивності, біологічної стійкості, досягнення оптимальної лісистості шляхом створення в максимально короткі строки нових насаджень найбільш економічно та екологічно доцільними способами і технологіями.
Рубки головного користування – це вирубування стиглих деревостанів з метою заготівлі деревини.
Мисливські угіддя – ділянки суші та водного простору (ліси, поля, луки, болота, озера тощо), на яких перебувають мисливські тварини і які можуть бути використані для ведення мисливського господарства.
Мисливські тварини – дикі звірі та птахи, що можуть бути об'єктами полювання.
Заповідники − природоохоронні, науково-дослідні установи міжнародного або загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових, найбільш типових, унікальних природних комплексів біосфери або цього ландшафту, для екологічного моніторингу, розробки наукових засад охорони й ефективного використання навколишнього природного середовища.
Національні природні парки – природоохоронні, рекреаційні, культурно-освітні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження, відтворення й ефективного використання природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню й естетичну цінність.
Вилов риби та добування інших водних живих ресурсів - обсяг виловленої риби всіх видів і на всіх стадіях розвитку, а також добування інших водних живих ресурсів, включаючи обсяги вилову фізичними особами-підприємцями. У загальний підсумок вилову риби включається риба, яка виловлена у морях, океанах, ставках, річках, водосховищах, озерах та інших водоймах, як з метою її реалізації на переробні підприємства, організаціям торгівлі тощо, так і для подальшої переробки на власному підприємстві. У господарствах, що займаються ставковим рибництвом, у загальні обсяги вилову живої ставкової риби враховується також риба, яка переважена та пересаджена з нагульних ставків у зимувальні ставки.