Відповідь:
Відповідно до
Роз’яснення щодо показників форми №29-сг (річна)
"Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід
і винограду" державного статистичного спостереження щодо площ, валових
зборів та врожайності сільськогосподарських культур від 08 липня 2021р.
№19.1.2-12/6-21 показники форми формуються з використанням таких документів
первинного обліку:
спеціалізованих форм
первинних документів з обліку виробничих запасів у сільськогосподарських
підприємствах № ВЗСГ-1, № ВЗСГ-4, № ВЗСГ-8, № ВЗСГ-10, які затверджені
наказом Мінагрополітики від 21 грудня 2007 року № 929;
спеціалізованих форм первинних
документів з обліку довгострокових і поточних біологічних активів в
сільськогосподарських підприємствах № ДБАСГ-1, № ДБАСГ-3, № ПБАСГ-1,
№ ПБАСГ-2, які затверджені наказом Мінагрополітики від 21 лютого 2008
року № 73;
облікових листів
трактористів-машиністів;
актів на списання загиблих
площ;
щоденників надходження
сільськогосподарської продукції, відомостей руху зерна та іншої продукції,
реєстрів приймання зерна;
актів на сортування та
сушку продукції рослинництва;
інших первинних
документів, які фіксують факти здійснення господарських операцій.
Обсяги виробництва
зернових і зернобобових культур характеризуються двома масами: початково
оприбуткованою масою (фізична маса зерна) та масою після доробки (залікова
маса зерна). Показник валового збору зернових і зернобобових культур у масі
після доробки визначено шляхом відрахування від початково оприбуткованої
ваги невикористаних відходів (втрат післязбиральної обробки: очистка від
часток бур’янів та соломи, лушпайок та інших смітних домішок) і втрат при
сушінні (доведення зерна до базисних кондицій). Подрібнене зерно, яке
утворюється при обробці, сушінні та підготовці зерна до зберігання,
враховано у валовому зборі зерна в натуральному вираженні.
Коефіцієнт
перерахунку обсягу виробництва зернових і зернобобових культур у масу після
доробки встановлюється за даними складських документів, а за їх відсутності
– на рівні значення середнього показника за останніми наявними даними
підприємства (з урахуванням кліматичних умов року). |